Menu

Tomris Hatun Civilization VI’da

2K ve Firaxis Games 21 Ekim’de Windows PC için çıkacak olan Sid Meier’s Civilization VI’da İskitler’e Tomyris’in liderlik edeceğini duyurdu.

Tomris Hatun MÖ 530 yılında göçebe kır kabilelerinin o zamanki reisi olan kocası öldüğünde liderlik koltuğuna oturmuştur. Herodot, Strabo, Polyaenus, Cassiodorus ve Jordanes gibi zamanının en ünlü yazarlarının çalışmalarında başarılarından bahsedilmektedir.

Tomris Hatun ile ilgili en önemli hikayelerden biri Pers lideri Büyük Kiros ile ilgilidir ve onun Tomris Hatun’un halkını istila ve fethetme çabalarını anlatır. Kiros ve askerleri İskitler’in bölgesinde başında nöbetçi olmayan ve ağzına kadar şarap dolu bir kamp kurarlar. Tomris Hatun’un oğlunun liderlik ettiği Saka ordusu şaraba denk gelir ve alkolün etkilerine alışık olmadıklarından zil zurna sarhoş olurlar. Pers ordusu etkisiz hale gelmiş orduya saldırır ve Tomris Hatun’un oğlunu rehin alır.

 

Öfkeden deliye dönen Tomris Hatun Kiros’a meydan okur ve yeni bir savaş yaşanır; ancak bu sefer yenilen Kiros ve ordusudur; ordu Kiros da dahil olmak üzere çok büyük kayıplar verir. Kiros öldükten sonra Tomris Hatun cesedinin kafasını kestirir ve bedenini çarmıha gerer, kafasını ise insan kanıyla dolu bir şarap tulumuna sokar. Bunları yaparken Tomris Hatun’un şöyle söylediği rivayet edilir, “Hayatında kan içmeye doymamıştın, şimdi seni kanla doyuruyorum!”